Interview met Rouke Bosma op Tafeltennis.nu

Oud-FTTC’er Rouke Bosma, zoon van onze secretaris Reimer, speelt landelijke 1e divisie bij SKF Veenendaal en promoveert 5 maart aan de Wageningen Universiteit op het gebied van microalgen. Op Tafeltennis.nu staat een interview met Rouke, dat in dit bericht integraal is overgenomen.

Wat houdt jouw onderzoek precies in?
Microalgen bezitten een grote diversiteit en zijn een potentiële bron van vele unieke producten. Op dit moment bestaat er een kleine markt voor dure algenproducten (bv. carotenoïden en vetzuren). In de toekomst zal waarschijnlijk ook commerciële productie van goedkopere bulkproducten (bv. als basis grondstoffen voor de chemische industrie of biodiesel) mogelijk worden, maar daarvoor moeten nog diverse onderzoeksvragen opgelost worden. Ik heb gekeken naar een aantal van deze vragen.

In het onderzoek naar het gebruik van licht door de algen werd een model ontwikkeld die de minimale en maximale productiviteit van algen in een fotobioreactor kan voorspellen. Daarnaast werd een methode ontwikkeld waarmee snel de groei van microalgen bepaald kan worden. Deze methode kan bijvoorbeeld gebruikt worden om op efficiënte manier het groeimedium (vloeistof waar de algen in groeien) van de alg te verbeteren. Ook keken we naar het oogsten van microalgen met behulp van ultrasoon geluid. Het bleek dat ultrasoon geluid gebruikt kan worden om algen te oogsten, maar dat het slechts rendabel is voor speciale toepassingen op kleine schaal, omdat het veel energie kost. Omdat algentechnologie een relatief nieuw onderzoeksveld is, is er nog weinig onderwijsmateriaal beschikbaar. Wij ontwikkelden een practicum waarin studenten leren om algen te kweken en een productiestrategie te ontwikkelen om zoveel mogelijk ß-caroteen te produceren m.b.v. een alg. Tenslotte zijn bovenstaande onderzoeken geëvalueerd en hebben we aangegeven hoe onderzoek moet worden voortgezet zodat in de toekomst een hogere productiviteit van microalgen in fotoreactoren bereikt kan worden.

Wat is het belang van dit onderzoek ?
Algen worden gebruikt als diervoer en als additief in voedsel omdat microalgen een grote hoeveelheid vitamines, pigmenten en essentiële vetzuren bevatten. Voorbeelden uit het huidige dagelijks leven zijn bijvoorbeeld de toevoeging van omega-3 vetzuren aan boter of voedingssupplementen. Zulke vetzuren hebben een gezondheidsbevorderende werking en kunnen vooral bij mensen boven de 50 jaar hart- en vaatziekten voorkomen. Op dit moment worden deze vetzuren vaak nog uit visolie gewonnen, omdat dit (nu nog) goedkoper is. Nadeel is dat er niet genoeg vis beschikbaar is om een grote populatie mensen van deze omega-3 vetzuren te voorzien en dat ze nog erg duur zijn.

Naast specifieke producten is momenteel de productie van biodiesel (voorbeeld van een goedkoop bulkproduct) met behulp van microalgen een onderwerp waar veel aandacht voor is vanuit overheid, bedrijfsleven en in de media. Om productie van een dergelijk bulkproduct mogelijk te maken is grootschalige en goedkope productie van microalgen essentieel. Om dat te bereiken, is nog veel onderzoek nodig en in mijn proefschrift heb ik een aantal mogelijkheden beschreven om tot grootschalige productie van bulkproducten door algen te komen.

Wat was je werk de laatste jaren?
Ongeveer de helft van mijn tijd heb ik besteed aan mijn onderzoek, wat uiteindelijk geresulteerd heeft in een proefschrift. Daarnaast heb ik de laatste jaren twee practica begeleidt en een college gegeven over microalgen. Verder ben ik veiligheidsfunctionaris, hou ik (met iemand anders) de website van onze vakgroep (www.bpe.wur.nl) bij, ben ik trekker geweest van een nieuwe website op het gebied van algen (www.algae.wur.nl) en help ik andere onderzoekers met hun onderzoek.

Je staat bekend als een “drukke, beweeglijk” speler. Nogal een tegenstelling met je werk lijkt ons?
Valt mee hoor. Op het werk vinden ze me ook wel druk. Ik ben op mijn werk ook meestal in beweging en mijn werk is heel divers. Wel ben ik op mijn werk meer aan het denken, in plaats van echt lichamelijk bezig, al moeten er natuurlijk ook proeven in het laboratorium gedaan worden.

Waar tafeltennis je op dit moment?
Op dit moment speel ik 1e divisie bij SKF samen met Hans de Boer en Pim Mostert. We worden getraind door Theo Jansen en hebben een gezellig team en proberen naast zo goed mogelijk te presteren er een leuke Zaterdag van te maken.
 
Zie je iets van je bevindingen of waarnemingen terug in de sport? Of is er ander verband of contrast?
Nee, een groene bal lijkt me niet zo attractief. Wel zorgt de tafeltennissport ervoor dat je snel moet denken en dit moet ook vaak in de wetenschap als je bijvoorbeeld met een collega discussieert. Leuk is wel dat er allemaal wetenschappelijke studies zijn over tafeltennis, bv. dat je de eerste 2-3 games de tegenstander aan het analyseren bent om zwakke punten te vinden. In de laatste games analyseer je niet meer, maar ben je alleen bezig om deze zwakke punten uit te buiten.

Bron: Tafeltennis.nu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *