FK 2014 – Vijf tafeltennisvragen: Klaas Parlevliet (Ready)

Klaas Parlevliet van tafeltennisclub Ready in LeeuwardenKlaas Parlevliet is afgelopen seizoen met het Leeuwarder Ready 1 (vermoedelijk) gedegradeerd uit de noordelijke 1e divisie. Tijdens het seizoen toonde de voorzitter van TTV Ready een stijgende lijn: de vader van tafeltennisser Bram Parlevliet won steeds meer enkelpartijen. Wij stelden hem vijf tafeltennisvragen.

1. Wanneer en waardoor ben jij in aanraking gekomen met tafeltennis?

“In de jaren zeventig hadden wij thuis in Katwijk aan Zee een biljart op zolder met een spaanplaat. Er zat een netje op van de speelgoedwinkel en we hadden een paar geweldige plankjes om te spelen met pa. Pas op mijn vijftiende, toen ik stopte met voetbal, ben ik lid geworden van STT 66 (nu Rijnsoever).”

2. Waardoor blijft tafeltennis jou boeien?

“Ondanks het feit dat ik na 1990 door een chronische aandoening weinig écht heb kunnen tafeltennissen, heeft tafeltennis me altijd geboeid en ben ik het blijven volgen. Nu ik het laatste jaar veel gezonder ben geworden en weer echt aan het spelen ben, voel ik een enorme drive en veel enthousiasme om te tafeltennissen. Wat is er mooier dan tafeltennissen? De bal, het batje, de speler… Ik lijk wel weer een jongetje van 8 jaar die versteld staat van alle mogelijkheden die er zijn om een bal te raken.”

3. Je lijkt nogal bezig te zijn met rubbers en frames. Vanwaar die preoccupatie met materiaal? Zit het niet grotendeels tussen de oren?

“Niets is wat het lijkt. Ik ben nu aan het verdedigen, dat heb ik vroeger nooit gedaan. Tegenwoordig ben ik veel meer bezig met het ontwikkelen van mijn techniek en voetenwerk dan met materiaal. Wel kost het mij tijd om uit te vinden welk materiaal het best bij mij past. Ik vind het ook wel leuk om materiaal te verkennen, maar verder gaat het mij vooral om lekker vrij en ontspannen kunnen pingpongen.”

4. Je bent voorzitter van TTV Ready. Hoe staat het ervoor met de club en wat zijn jullie ambities?

“Onze club is vorig jaar op een nieuwe locatie gekomen. Ik vond dat een goede gelegenheid om weer wat meer leven in de club te blazen. De ambitie is wat mij betreft vooral om een echte vereniging te zijn; dat mensen op een plezierige manier met elkaar tafeltennissen en oog voor elkaar hebben. Het bestuur van TTV Ready probeert er op verschillende manieren voor te zorgen dat meer leden zich willen inzetten voor de club. Dit begint nu vorm te krijgen.

Ook de jeugd is belangrijk. Momenteel hebben we 22 jeugdleden, die in een heel leuke sfeer met elkaar tafeltennissen. We hopen als club in de hoogste regionale jeugdklasse te kunnen blijven spelen en wellicht in de toekomst nog een stapje hoger. Maar prestaties zijn minder belangrijk dan leuk met elkaar kunnen tafeltennissen.”

5. Bram Parlevliet is je zoon. Stel, jullie ontmoeten elkaar in een belangrijke finale, bijvoorbeeld de FK-finale. Ga jij vol voor de winst of laat je je vaderhart spreken en zorg je er (stiekem) voor dat Bram wint?

“Tja, ik heb het laatste jaar al een paar keer tegen hem gespeeld, bijvoorbeeld in de halve finale van het DOTO-toernooi. En afgelopen zomer tijdens een WUTTO-toernooi. Ik stond een keer met 2-0 en 7-3 voor en kon het toch niet over mijn hart verkrijgen, ik verslapte…

En in de najaarscompetitie stond ik tegen Bram, die bij TTV Appelscha 1 speelt, met 2-0 achter. Ik kwam terug tot 2-2 10-11, waarna ik het laatste punt verloor doordat ik voor het eerst in de wedstrijd de bal met de forehandnoppen in het net sloeg. Bram zei na afloop: ‘Je was op het einde toch niet zo scherp meer.’ Onbewust laat ik hem gewoon winnen. Toch is hij gewoon ook de betere speler. Maar op de Friese kampioenschappen tafeltennis in Franeker op 25 januari gaat ‘ie eraan!”

Steun de FK 2014!

Op zoek naar een nieuwe zorgverzekeraar? Sluit via onze adverteerder Zorgkiezer.nl een zorgverzekering af: http://tinyurl.com/q7x9a9r. Voor elke afgesloten verzekering ontvangt FTTC een leuk bedrag voor de FK.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *