Column Hugo: sporten in een nieuw seizoen

De zomer is bijna voorbij. Op de opgepoetste vloer van FTTC is het tafeltennisseizoen begonnen. Nieuwe trainers, bekende trainers, nieuwe aanpak, nieuwe spirit en vooral een nieuw bestuur. Kortom, we hebben er weer zin in.

Sommigen hebben misschien weinig gesport in de zomervakantie. Anderen hebben hun spieren in die periode op een andere manier gebruikt. Er zijn dan risico’s als je te enthousiast weer van start gaat. Daarom lijkt het ons goed om in deze tweede column stil te staan bij de werking van spieren en hoe je die speelfit kunt maken. Ons is Hugo Faber (sportmasseur/sportverzorger en shiatsutherapeut) en oud-FTTC’er Sybo Offenga (fysiotherapeut in Franeker en Leeuwarden).

Warming-up en cooling-down

Voordat je aan een training of wedstrijd begint, is het altijd belangrijk om een goede warming-up te doen. En na de wedstrijd is het verstandig om een cooling-down te doen. Bij tafeltennis ligt de nadruk niet alleen op de gewrichten van de pols, de elleboog en de schouders en de bijbehorende spieren van de arm, nek en schouder. Even belangrijk is de conditie van de rug-, buik-, been- en voetspieren en het bijbehorende gewricht in de heupen, de knieën en de enkels. Koud vanuit de thuis- of werksituatie zijn deze lichaamsonderdelen nog niet geschikt om mee te gaan sporten.

Er zijn enkele redenen om een warming-up te doen:

  1. De lichaamstemperatuur neemt toe. Dat heeft een positieve invloed op de activiteit van enzymen, waardoor de chemische reacties van de verschillende energiesystemen sneller zullen verlopen.
  2. De bloedsomloop en zuurstofvoorziening van het spierweefsel worden geoptimaliseerd doordat het bloed zich verplaatst zich van het spijsverteringsstelsel naar de spieren.
  3. Gewrichten kunnen een grotere bewegingsuitslag krijgen, waardoor soepeler bewogen kan worden.

Een goede warming-up bevat daarom:

  1. Lichte krachtoefeningen die de bij tafeltennis betrokken spieren op spanning brengen en voorzien van bloed, en dus van zuurstof.
  2. Oefeningen van de beenspieren. Bijvoorbeeld: dribbelen, kruispas, op de tenen springen, knie-hef, hak-bil, diverse strekoefeningen in de beenspieren met gestrekt been, door de knie zakken met gebogen been, arm-zwaai-oefeningen om het schoudergewricht los te maken, draaien in de heupen om het bekken los te maken. Het gaat hierbij om de core stability.
  3. Sportspecifieke oefeningen die aansluiten bij de training die gaat volgen, zoals de betreffende slag technisch oefenen met een gewicht in de hand in plaats van een tafeltennisbat om zo de specifieke spieren van deze beweging voor te bereiden.

Het gaat er dus om dat het lichaam warm en soepel wordt en niet dat al door de oefeningen vermoeidheid, stijfheid en blessures optreden. Daarom worden alleen de belangrijkste spiergroepen gepakt en wordt gedoseerd geoefend.

Gratis consult voor FTTC’ers

Natuurlijk kan het zijn dat je op dit moment een blessure hebt of vermoedt. Of dat je een beperking in je bewegingen hebt. Het is dan goed om te bekijken wat er aan de hand is voordat je weer volledig gaat sporten. Om te bepalen of een bepaalde trainingsaanpassing, een therapeutische behandeling of taping aangeraden kan worden, kun je als FTTC-lid een gratis consult krijgen bij Sybo Offenga. Hij kan dan bepalen of therapie of een sportmassage geschikt is. We verwijzen soms ook mensen door. Sporten is leuk, maar dat moet wel op een gezonde wijze gebeuren!

Sybo Offenga heeft zitting in Sportcentrum Shape in Franeker. Hij is daar op maandag (15.30 -18.30 uur) en woensdag (17.30-18.30 uur). Bij hem kun je ook terecht in Leeuwarden-Zuiderburen. Voor vragen of een gratis intake (alleen voor FTTC-leden): Fysiotherapie Leeuwarden Zuid (058 280 15 25) of Sportcentrum Shape (0517 39 73 60). Vragen kun je ook per e-mail stellen: sybo@lwdzuid.nl.

Hugo Faber uit Dronrijp kun je bellen of mailen voor (informatie over) een sportmassage of shiatsubehandeling: 06 38 55 85 66, strandloper8@hotmail.com.

1 gedachte over “Column Hugo: sporten in een nieuw seizoen”

  1. Mirjam en Hugo Aukema en Faber

    Misschien hadden jullie beter even bijgesloten foto erbij kunnen zetten, want de huidige foto geeft niet een goed beeld van de werkelijkheid. Misschien kan dit alsnog ? Groet, Hugo Date: Sun, 1 Sep 2013 10:43:40 +0000 To: mjahf@hotmail.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *