FK: Vier vragen voor… Johan Vogelzang (MTV’14)

Vogelzang
Foto: Lianda Bakker.

In de vorige ‘Vier vragen voor…’ gaf Jelle Bouwer (TTV Buitenpost) aan graag meer te horen van Johan Vogelzang. Hoe gaat het bijvoorbeeld met zijn twee jaar geleden opgerichte tafeltennisvereniging MTV’14?

1. Wie is Johan Vogelzang?

‘Ik denk iemand met passie die over bijna alles nadenkt, die niet in een standaardhokje past, die vooral zichzelf wil zijn en die ook niet echt anders dan zichzelf kan zijn. Uiteindelijk. Ik kan wel even doen of ik iemand anders ben of een andere mening heb, of hetzelfde denk en doe als iedereen, maar dat duurt nooit lang. Uiteindelijk kan ik mijn eigen mening niet verloochenen. Die mening is lang niet altijd de gangbare mening. Maar dat maakt me inmiddels niet meer uit, ik merk dat mijn eigen richting ook best wel een goede is. Ik ben blij dat ik uiteindelijk het lef heb durven vinden om mezelf te zijn en mijn hart te volgen, zowel in mijn werk, privé als in mijn hobby(‘s).

Feitjes: 44 jaar geleden geboren in Balk, sinds 2011 Mantgumer, in 2012 getrouwd met Fransisca, sinds 2013 vader van Frans Johannes en ons tweede kindje is in aantocht. In mijn werk ben ik zelfstandig tekstschrijver/journalist en fotograaf en ik werk zo nu en dan samen met mijn vrouw (www.ontwerpstudiovogelzang.nl).’

2. Hoe ziet je tafeltenniscarrière er in grote lijnen uit?

‘Ik tafeltennis sinds 1986. Van 1986 tot 2008 heb ik voor ODI uit Oudega getafeltennist (van landelijk C tot en met noordelijke 2e divisie), daarna twee jaar FTTC Franeker (van noordelijke 2e divisie tot en met landelijke 3e divisie), anderhalf jaar Argus uit Harkstede (van noordelijke 1e divisie tot en met landelijke 2e divisie), een halfjaar Midstars (noordelijke 1e divisie), een halfjaar TTV Appelscha (landelijke 3e divisie), een halfjaar TTV Ready (noordelijke 1e divisie) en weer twee jaar TTV Appelscha (noordelijke divisie).

Van 2011 tot en met 2013 heb ik een C-licentie gehad, ben ik hartstikke trots op, voor iemand die bij de volwassenen in de Friese vierde klasse begon… Hard voor gewerkt, veel voor gedaan en gelaten om dat te bereiken. De Friese NTTB-talentscout van destijds was notabene één van mijn twee trainers bij ODI en hij heeft me nooit voor een talenttraining aangemeld… Voor een talentloze dus een uitstekend resultaat, haha! Hard werken en niet (snel) opgeven was/is mijn talent waarschijnlijk.

Vanaf september 2015 ben ik bij het door mij opgerichte MTV’14 in Mantgum derdeklasser. Mooi om een eigen club op te richten en ik doe ook een beetje tot mijn eigen verbazing graag een niveaustapje terug voor het opbouwen van onze club. Mijn uitdaging ligt er nu in mijzelf om te turnen van verdediger (langzaam frame met allerlangzaamste gewone stroeve rubbers van 0,5 mm dik/dun) naar aanvaller met een offensief plus-frame en 2,0 mm rubbers aan beide kanten. Aanvallen gaat leuk en ook het verdedigen met dat snelle spul valt me alleszins mee. De vele facetten van onze mooie effectsport tafeltennis vind ik nog altijd boeiend.

Met betrekking tot de vraag van Jelle Bouwer over de toekomst van MTV’14: ik hoop van MTV’14 een complete vereniging te maken, met jeugd, volwassenen en ouderen. Voor recreanten, reguliere wedstrijdsporters en topsporters. Met een barretje erbij, zodat er ook interactie en een clubgevoel/tafeltennisgevoel zijn. Sfeervol recreatief en sfeervol prestatiegericht. Dat is nogal een klus, maar ik werk er stapje voor stapje aan. Ik heb nog altijd de topsportdrive en wil zelf ook wel weer eens echt divisie tafeltennissen, maar richt me voorlopig op het formeren van tafeltennissers in alle geledingen/doelgroepen voor onze club. Eerst een stevige basis neerzetten.

Daarin ontwikkel ik mij ook als trainer. Omdat ik zowel kan verdedigen als aanvallen denk ik een behoorlijke complete trainer/coach te zijn en het is mooi dat te proberen waar te maken met MTV’14. Tafeltennis in alle facetten op de kaart zetten, ook publicitair, voor de sport in zijn geheel en voor de uitstraling ervan. Daarom hebben we ook een mooi clubtenue en probeer ik onze club en onze activiteiten op een mooie manier in het nieuws te krijgen. Over alles wordt nagedacht…’

3. Wat zijn je ambities voor de komende FK?

‘Ik hoop vooral mee te kunnen doen met het niveau. Als verdediger heb ik het niveau voor de D-licentie (of hoger, zegt de streber in mij), als aanvaller weet ik het nog niet. Dat kan ik mooi testen die dag. Mooie wedstrijden spelen en weer veel leren over de facetten waarmee een aanvaller scoort. En uiteraard wil ik altijd erg graag winnen. Ik hoop dat te kunnen combineren. Ik denk dat het bij het FK in de D-licentie vooral onzeker is wie de nummer twee wordt. Er is volgens mij één grote kanshebber voor de overwinning en dat is Arnoud Hofman van Delta Impuls. Hij is de laatste tijd wel ontzettend goed geworden.’

4. Welke speler van een andere Friese club mogen we van jou in de volgende ‘Vier vragen’ aan de tand voelen en waarom?

‘Wadse Temme. Hij gaat weer competitie spelen, bij Delta Impuls ditmaal. Ik hoop dat hij ook aan het FK meedoet. Ben erg benieuwd naar zijn verhaal en zijn persoonlijke passie voor tafeltennis.’

1 gedachte over “FK: Vier vragen voor… Johan Vogelzang (MTV’14)”

  1. Pingback: Vier vragen aan onze Johan Vogelzang over het Fries kampioenschap tafeltennis | MTV'14

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *