Nieuwsberichten 2009

FTTC na twee jaar terug in derde divisie!

Na twee jaar afwezigheid zijn de tafeltennissers van FTTC uit Franeker weer terug op nationaal divisie-niveau, om precies te zijn de derde divisie. Daarvoor was een kampioenschap noodzakelijk in de Noordelijke eerste divisie en dat werd zaterdag bereikt door FTTC 2 in een spannende thuiswedstrijd tegen het Leeuwarder Ready (vijf van de tien partijen gingen over de maximale vijf games) met een flinke einduitslag: 8-2 winst. Omdat FTTC 1 tegelijkertijd koploper DTK in Klazienaveen op een 5-5 gelijkspel hield, kon FTTC 2 het kampioenschap nét over de drempel tillen.

Voor de FTTC-reserves betekent dit het tweede kampioenschap op rij, nadat ze de competitie daarvoor uit de Noordelijke eerste divisie waren gedegradeerd. Het is een team met een hoop kwaliteit en ook af en toe ups en downs in de prestaties. FTTC 1 was vorig seizoen nipt tweede geworden in de Noordelijke eerste divisie, dus een kampioenschap voor één van beide aan elkaar gewaagde teams zat er al aan te komen. FTTC is nu de hoogst spelende Friese vereniging.

Het waren dus de FTTC-reserves die de felbegeerde prijs pakten. Arnold Terpstra greep zaterdag in Franeker het leeuwendeel van de punten, hij won al zijn drie enkelspelen. Samen met Jan Dirk Jansma pakte hij overtuigend in drie games de zege in het dubbelspel. Jan Dirk volgde uitstekend en had bijna ook drie gewonnen. Alleen tegen Harry van der Berg ging het nipt mis met 11-9 in de vijfde game waarbij Van der Berg (per ongeluk of expres, daarover verschillen de meningen) in het slot een keertje extra de service voor zich opeiste.

Richard Heeres won net als Jan Dirk ook van Chris Borger en Lieuwe de Wal en moest Van der Berg – in een overigens spannende én hoogstaande partij tafeltennis – ook na 11-9 in de vijfde game feliciteren, zij het dat hierbij het laatste punt door een foute service van Richard tot stand kwam. De totale strijd duurde zaterdag maar liefst vier uur en drie kwartier, dat maakte dat de champagne naderhand nog beter smaakte. Vierde man Sieds Tjepkema, die ook een puik seizoen draaide in de Noordelijke eerste divisie, vierde het succes zaterdag mee als succesvol coach. De wedstrijd van zaterdag was een groot verschil met de heenwedstrijd in Leeuwarden toen FTTC 2 – met een invaller – met 7-3 door de Leeuwarders werd afgedroogd.

FTTC 1 presteerde uitstekend door in de vernieuwde arena van Klazienaveen het tot dan toe koploper zijnde DTK 3 op een 5-5 gelijkspel te trakteren. Tafeltennis leeft enorm in het Drentse dorp waar het eerste herenteam eredivisie speelt en het kan er bij tijd en wijle een heksenketel zijn. Jan de Haan, Martijn van der Heide en André Hoekstra hielden het hoofd er goed bij. Kopman Jan zorgde voor twee enkelspeloverwinningen, André volgde dit voorbeeld uitstekend en won ook twee enkelspelen. Eentje – tegen Lydia Schoonewille – zelfs in een ultieme thriller met 18-20 in de vijfde game! Ook het dubbelspel ging naar de Franekers. Martijn wist helaas geen zeges aan het totaal toe te voegen. Dankzij dit resultaat is FTTC 1 nipt derde geworden in deze zeer spannende competitie.

FTTC 3 boekte een uitstekende 7-3 overwinning op Bergum 2, in de Friese tweede klasse. Het was vooral uitstekend omdat eerder dit seizoen met 9-1 was verloren. Kopman Marten Polet werd bij de Bergumers node gemist, het had ook zijn weerslag op de prestaties van de teamgenoten. Wat niet betekent dat de Franekers niet uitstekend speelden, zij hebben zich gaandeweg de competitie uitstekend weten te verbeteren. Jan Hartkamp en Rudie van der Kooy bleven in het enkelspel beiden ongeslagen. Wel verloren zij verrassend het dubbelspel, daarin raakten zij hun honderdprocent-status kwijt. Jan Bosgra bleef op één overwinning steken. In zijn laatste partij gaf hij een comfortabele 2-0 voorsprong in games toch nog uit handen en was daar op zijn zachtst gezegd niet zo blij mee.

Het vierde is na de 7-3 nederlaag tegen concurrent Griffioen 2 uit Wolvega vrijwel zeker gedegradeerd uit de derde klasse. De Wolvegasters zetten slim de geroutineerde J. Koning in die een verleden op een hoger niveau heeft. Deze Wolvegaster won driemaal, al gaf Jan Koster hem de meeste tegenstand en de Franeker was bijna de koning te rijk geweest. Met 12-10 in de vijfde game won de Wolvegaster nipt. Jan Koster won één enkelspel, net als Johannes Tigchelaar. Invaller Sije de Graaf behaalde hetzelfde resultaat. Het dubbelspel was een prooi voor de Wolvegaster thuisploeg.

De debutanten van FTTC 5 hadden het zwaar in de ontmoeting met Buitenpost 4 en verloren met 1-9. Lijfsbehoud in de vierde klasse is voor het op de voorlaatste plaats staande FTTC bijna zeker, alleen bij een volgende 1-9 nederlaag en een 10-0 overwinning van hekkensluiter Ready 6 kan het nog mislopen in het laatste duel van de najaarscompetitie. Sije de Graaf redde de Franeker eer. Jan Venema had er bijna een punt bij toegevoegd, maar zag zijn poging in het slot van de vijfde game stranden. Charles Hageman kwam er niet aan te pas tegen deze gasten.

FTTC sterkste in Friese tafeltennisderby

FTTC heeft zaterdag de Friese tafeltennisderby met Ready in Leeuwarden met maar liefst 9-1 gewonnen, in de Noordelijke eerste divisie. Dankzij de negenpunter zijn er op zaterdag 28 november – de slotronde van de najaarscompetitie – nog drie kanshebbers op promotie naar de derde divisie: FTTC 1 en 2 en nipte koploper DTK uit Klazienaveen. Op 28 november treft FTTC 2 thuis Ready 1 uit Leeuwarden, FTTC 1 gaat naar Klazienaveen.

Jan de Haan won tegen Ready al zijn drie enkelspelen, de regerend Fries kampioen heeft deze competitie nog maar één enkelspel verloren en draait een prima seizoen. Samen met Martijn van der Heide won hij het dubbelspel tegen vader en zoon Harry en Bas van der Berg in vier games. Franeker Van der Heide voegde twee enkelspelzeges aan het totaal toe. Sneker in FTTC-dienst Johan Vogelzang verraste met de zege op Van der Berg senior, vooral dankzij de tactische coaching van Jan de Haan. Ook zijn andere twee enkelspelen werden gewonnen.

FTTC 2 ging nipt met 6-4 onderuit in het uitduel met DTK 3 in Klazienaveen. Vooral door eigen toedoen want het bracht geen volledig team op de been. De twee spelers die wel gingen – Jan Dirk Jansma en Sieds Tjepkema – sleepten vier belangrijke punten uit het vuur zodat FTTC 2 nog altijd het kampioenschap kan pakken als FTTC 1 Klazienaveen op een gelijkspel houdt en FTTC 2 Ready 1 minimaal op een 7-3 nederlaag trakteert, wat in theorie mogelijk is maar in de praktijk nog altijd maar ‘even’ moet gebeuren. Jan Dirk won in Klazienaveen twee enkelspelen. Sieds Tjepkema boekte één enkelspeloverwinning en samen waren de routiniers sterk in het dubbelspel, dat werd in de maximale vijf games uit het vuur gesleept.

De mannen van FTTC 3 waren niet helemaal tevreden met hun 7-3 overwinning op hekkensluiter Anja 3 in de provinciale tweede klasse. Het was vooral Jan Bosgra die het zichzelf aanrekende omdat hij slechts eenmaal won. Jan Hartkamp won twee wedstrijden, bij zijn verliespartij stond hij met 2-0 voor in games maar verloor daarna drie games op rij. Rolstoelinternational Rudie van der Kooy had een uitstekende avond, hij boekte drie zeges. Samen met Jan Hartkamp won hij bovendien het dubbelspel.

Het vierde presteerde op zich uitstekend omdat het vier punten pakte tegen koploper Drachten 2(4-6 verlies), omdat degradatieconcurrent Griffioen 2 uit Wolvega onverwacht met 6-4 won zijn de Wolvegasters toch nog twee puntjes uitgelopen. De klokkendieven treffen in het volgende duel de Wolvegasters en zullen er dan alles aan moeten doen hen te verslaan voor lijfsbehoud in de derde klasse. Tegen Drachten nam Jan Koster het voortouw, hij boekte twee zeges. Arjan Zijlstra en Johannes Tigchelaar wonnen elk eenmaal. Het dubbelspel van Jan en Johannes ging in vier games verloren.

Vierdeklasser FTTC 5 liet zien te zijn gegroeid deze competitie. Werd eerder nog met 9-1 verloren van Dokkum 4, het tweede duel ging slechts met 6-4 nipt verloren. Verantwoordelijk voor de vier punten zijn youngsters Jan Venema (1 plus dubbelspel met Sije de Graaf) en Sije won twee enkelpartijen. Sije had bijna drie gewonnen in het slotduel van de avond, bij winst had FTTC 5 een gelijkspel geboekt, maar Sije verloor nipt in vijf games. Charles Hageman boekt ook duidelijk progressie, in alledrie duels had hij kansen, eentje ging nipt in vijf games verloren, telkens greep Charles mis.

FTTC 2 nieuwe koploper Noordelijke eerste divisie

FTTC 2 is de nieuwe koploper van de Noordelijke eerste divisie en op weg naar promotie naar de derde divisie. Concurrenten Ready 1 uit Leeuwarden en DTK 3 speelden in Klazienaveen met 5-5 gelijk en de 7-3 overwinning van FTTC 2 op FTTC 1 betekent dat de Franekers met nog twee wedstrijden te gaan één puntje boven de Klazienaveners staan. Er is dus nog niks beslist.

De FTTC-reserves die het hele seizoen al goed presteren moesten aan de bak. Vier van de tien partijen gingen over de maximale vijf games en slechts twee in de kortst mogelijk drie games waarbij het dubbelspel zeer verrassend in drie games door Martijn van der Heide en André Hoekstra van het eerste team werd binnen geslagen.

In het enkelspel verloor André met 11-4 in de vijfde game van Arnold Terpstra, met 11-9 in de vijfde van Richard Heeres en van Sieds Tjepkema won hij met 11-1 in de vijfde game. Martijn van der Heide wist Sieds Tjepkema in vier games te verschalken, van Arnold Terpstra verloor hij in drie en van Richard Heeres in vier games. Johan Vogelzang kwam er ook niet aan te pas, verloor in vijf games van Sieds Tjepkema, in vier close games van Heeres en in vier games van Terpstra.

Bij het tweede team waren er dus drie overwinningen voor Arnold Terpstra, drie zeges voor Richard Heeres en eentje voor Sieds Tjepkema. Aanstaande zaterdag gaat FTTC 2 op bezoek bij grote concurrent DTK 3 in Klazienaveen en FTTC 1 moet in Leeuwarden tegen Ready 1 aan de bak.

FTTC 3 deed het fantastisch in de regionale tweede klasse, het versloeg het op de tweede plaats staande Buitenpost 3 met 4-6. Jan Hartkamp was ditmaal de grote man. Het was tot op heden hem dit seizoen nog niet gelukt, maar nu versloeg hij al zijn drie tegenstanders. Hoewel het er in zijn eerste partij nog niet op leek. Hij verloor de eerste game kansloos met 11-3. Toen hij in de tweede game pas bij 19-17 zijn verlies moest geven, gaf hem dat zoveel kracht dat hij vervolgens de volgende drie games op rij won! Daarna was hij niet meer te stuiten en tikte ook de andere twee opponenten zoek. Rudie van der Kooy en Jan Bosgra bleven elk op één enkelspelzege steken. Het geroutineerde dubbelspel van Hartkamp en Van der Kooy was ook weer goed voor de zege.

Het vierde kreeg met 9-1 klop van YOS accon avm uit Ysbrechtum. Hier was het Arjan Zijlstra die de eer redde, tegen de enige vrouwelijke opponent van de avond: Sandra van Gaalen. Tegen haar broer Dennis en tegen Yde Jan van der Kooy waren Arjan en ook Jan Koster en Johannes Tigchelaar niet opgewassen. Al dient er wel bij te worden gezegd dat de helft van de 36 games pas werd beslist met twee puntjes verschil. Het krachtsverschil was dus kleiner dan de einduitslag in eerste instantie doet vermoeden. Het vierde moet in elk geval aan de bak om met Griffioen 2 uit te maken wie het lijfsbehoud gaat pakken. Er zijn nog drie duels te gaan in de najaarscompetitie.

Het vijfde pakte de eerste overwinning van het seizoen, in de belangrijke ontmoeting met rechtstreekse concurrent Ready 6 uit Leeuwarden is het dankzij de 8-2 overwinning van de laatste plaats af! Een mooi succes voor dit jonge team met eerstejaars senioren Sije de Graaf en Jan Venema. Met misschien het mooiste succes van de avond voor Charles Hageman, hij boekte zijn eerste zege ooit. En bijna had hij zelfs tweemaal gewonnen, maar dat lukte net niet. Sije en Jan waren goed in vorm en sloegen zich naar drie enkelspelzeges. Sije en Charles sloegen zich ook naar de zege in het dubbelspel. Nieuwe hekkensluiter Ready staat nu drie punten achter FTTC en de Franekers hebben ook nog een wedstrijd minder gespeeld.

Eerste twee teams leveren unieke prestatie

Zaterdag speelden FTTC 1 en FTTC 2 in tafeltenniscentrum de Driesprong de laatste reguliere competitieronde in de Noordelijke 1e divisie. De Franeker vlaggenschepen leverden een unieke prestatie door zich allebei te plaatsen voor de beste vier teams in de promotiepoule, in voetbaltermen play offs.

FTTC 2, vorig seizoen kampioen in de Noordelijke 2e divisie, heeft van beide teams de beste papieren voor de titel en de promotie naar de landelijke derde divisie. De voorsprong op FTTC 1 bedraagt drie punten, de achterstand op koploper DTK 3 slechts één.

Zo voortvarend als het gaat met FTTC 2, zo moeilijk heeft FTTC 1 het de laatste weken. Na de smadelijke 8-2 nederlaag tegen Ready 1 vorige week wachtte zaterdag de thuiswedstrijd tegen lijstaanvoerder DTK 3 uit Klazienaveen. Kopman Jan de Haan, vanwege een griepje niet okselfris, bewees opnieuw zijn grote klasse en bleef ongeslagen in enkel- en dubbelspel.

Dubbelpartner André Hoekstra kwam eenmaal tot winst en zorgde daarmee voor een nog enigszins geruststellende 5-5. Johan Vogelzang, het hele seizoen goed op dreef, had ditmaal geen toereikend antwoord op het spel van de tegenstanders. Komende zaterdag treffen FTTC 1 en FTTC 2 elkaar in de eerste ronde van de promotiepoule. De eerste wedstrijd tussen beide teams eindigde in een gelijkspel.

FTTC 2 speelde voor het eerst in drie weken weer in een volledige bezetting. Vrijdagavond stond een inhaalwedstrijd tegen het tijdelijk naar Siddeburen uitgeweken Scheemda op het programma. Tegen Reflex 1 haalden de Franekers flink uit. Tot hun eigen verbazing stond even na middernacht een 2-8 overwinning op het scorebord. Aan Franeker zijde was kopman Arnold Terpstra wederom de gevierde man. Overtuigend won hij drie enkels en samen met Jan Dirk Jansma de dubbel. Jansma en Richard Heeres wonnen beiden tweemaal.

Een dag later ontving FTTC 2 Argus 3 uit Harkstede. Wellicht mede door de nazit in het onvolprezen Siddeburen kwamen de klokkendieven moeizaam uit de startblokken. Op 4-3 zorgde een als herboren spelende Richard Heeres echter voor de definitieve ommekeer in de wedstrijd. In een spannende partij tegen voormalig FTTC-topper Guido Wisselink maakte de Riedster een 2-0 achterstand goed en boekte hij zijn derde enkelzege van de dag. Jan Dirk Jansma en Sieds Tjepkema, onfortuinlijk in de dubbel, maakten het karwei daarna geroutineerd af: 7-3. Beiden presteerden met twee enkeloverwinningen prima.

FTTC 3 presteerde redelijk tegen koploper Ready 3 uit Leeuwarden in de regionale tweede klasse en pakte vier punten (6-4). Jan Bosgra zorgde in zijn eentje voor de helft van de punten, dankzij twee enkelspelzeges waarvan eentje op Long Ha, de Leeuwarder die tot dan toe een persoonlijk honderd procent winstscore in de competitie had.

Rolstoelinternational Rudie van der Kooy voegde één enkelspelzege aan het totaal toe en samen met Jan Hartkamp was hij ook weer succesvol in het dubbelspel, zij profiteren optimaal van de regel dat je bij het dubbelspel met een minder valide speler niet verplicht elk ‘om de beurt’ de bal moet raken.

FTTC 4 verloor donderdag de thuiswedstrijd – net als eerder het uitduel – tegen Dokkum 3 met 9-1. Jan Koster was degene die de Franeker eer redde tegen de sterke Dokkumer derdeklasser. In het dubbelspel van Arjan Zijlstra en Jan Koster zat het niet mee, die ging met de standen 11-13, 13-15 en 10-12 verloren. Koster had ook zo’n enkelspelpartij, die ging met 10-12 in de vijfde game verloren. Johannes Tigchelaar wist tegen de Dokkumers – net als Arjan Zijlstra – in het enkelspel niet te scoren.

Het vijfde team trof als debutant in de vierde klasse het geroutineerde YOS 7 uit Ysbrechtum. De Ysbrechtumers zegevierden met 7-3 en troffen alleen in Sije de Graaf een onneembare vesting. Jan Venema en Charles Hageman wisten de opponenten helaas niet aan het wankelen te krijgen, dat lukte Jan en Sije ook niet in het dubbelspel. Sije wist in het enkelspel de drie tegenstanders te verslaan en liet daardoor drie punten voor zijn ploeg optekenen.

Grote nederlaag in derby met Leeuwarder Ready

De Friese derby, tussen de twee hoogst spelende tafeltennisteams van Fryslân, is zaterdag in een grote teleurstelling uitgelopen voor FTTC. Ready was in Franeker met maar liefst 2-8 te sterk. Zonder kopman Jan de Haan is FTTC stuurloos, zo bleek overduidelijk. Martijn van der Heide, André Hoekstra en Johan Vogelzang konden de Leeuwarders niet bedreigen, hoewel er in potentie toch zeker een gelijkspel in zou kunnen zitten. Het kwam er niet uit.

André Hoekstra baalde zelf ook van zijn off-day en hoe hij het ook probeerde, het lukte niet het tij te keren, hij verloor zijn drie enkelspelen. Martijn van der Heide zat er tweemaal zeer dicht bij met partijen over de maximale vijf games, kreeg in één duel drie matchpoints op rij maar wist ze helaas niet te verzilveren. Het dubbelspel van Martijn en Johan Vogelzang ging in drie ‘close’ games verloren, met 11-13, 11-13 en 8-11, weer lukte het net niet. Johan Vogelzang speelde redelijk en degelijk en wist daarmee twee Leeuwarders tot overgave te dwingen, zodat FTTC in elk geval nog twee puntjes aan het duel overhield. FTTC is op de ranglijst van de Noordelijke eerste divisie ingehaald door Ready en gezakt van plaats twee naar drie.

Het was vanwege de herfstvakantie een inhaalweekend, daarom zijn andere teams van FTTC niet in actie gekomen.

Vlaggenschip boekt uitstekende overwinning in Harkstede

Dankzij een uitstekende 3-7 overwinning in Harkstede op Argus 3 is het vlaggenschip nog altijd goed bezig in de strijd om promotie naar de derde divisie. Kopman Jan de Haan trok de kar met drie enkelspeloverwinningen en samen met André Hoekstra greep hij de winst in het dubbelspel. André Hoekstra had een topavond, één van zijn twee enkelspelzeges was in vier games op Harkstede-kopman en oud-FTTC’er Guido Wisselink. Martijn van der Heide zat het niet mee, hij verloor in vier games van Wisselink en met 11-9 in de vijfde game (met een netbal op het beslissende moment) van Norbert Schuur. Hij won van Peter Zwama.

Aanstaande zaterdag is dé Friese derby in Franeker, dan komt het andere Friese team van de Noordelijke eerste divisie vanaf 17.00 uur op bezoek: Ready 1 uit Leeuwarden.

FTTC 2 trof zaterdag in Leeuwarden Ready 1. Een belangrijke confrontatie: beide teams presteren goed en hebben een reële kans zich te kwalificeren voor de promotiepoule van de noordelijke 1e divisie. Helaas kon FTTC 2 andermaal niet op volle oorlogssterkte aantreden. Drukbezette Arnold Terpstra werkte zijn drie enkelspelen achter elkaar af, waarvan hij er twee won. Daarna boycotten de Leeuwarders uit eigenbelang het dubbel Arnold Terpstra-Richard Heeres. Laatstgenoemde liet samen met invaller Rudie van der Kooij de dubbelaars van Ready toch nog flink zweten.

Grillige Heeres bleef uiteindelijk op één enkelzege steken, na een riante voorsprong van 2-0 6-2 tegen Van der Berg uit handen te hebben geven en ook tegen de Leeuwarder man of the match Lieuwe de Wal net niet zijn kansen te hebben kunnen verzilveren. Rolstoelinternational Van der Kooij was eenmaal dicht bij winst, maar kreeg eveneens het deksel op de neus. Na de 7-3 nederlaag tegen Ready 1 zal FTTC 2 in de resterende twee reguliere wedstrijden goede resultaten moeten neerzetten om na een goede competitiestart niet alsnog in de degradatiepoule te belanden.

Het derde heeft vijf punten gepakt – oftewel een gelijkspel – in de thuiswedstrijd tegen promovendus DOV 1 uit Leeuwarden. Sterkste man aan FTTC-zijde was Rudie van der Kooy, hij tekende tegen de Leeuwarders voor twee winstpartijen in het enkelspel. Jan Hartkamp en Jan Bosgra kwamen beiden eenmaal tot winst. Het vijfde punt werd overtuigend in het dubbelspel gescoord door Hartkamp en Van der Kooy.

De mannen van het vierde hebben twee wedstrijden gespeeld en deze alletwee verloren. De eerste ging donderdag in Dokkum terecht verloren tegen Dokkum 3, met 9-1. Vrijdagavond tegen Delta Impuls 2 in Heerenveen was de 7-3 nederlaag geen juiste weerspiegeling van de krachtsverhoudingen, hier waren nauwelijks niveauverschillen aanwezig.

In Dokkum redde Arjan Zijlstra in de allerlaatste partij van de avond de Franeker eer. Jan Koster en Johannes Tigchelaar wisten tegen de jonge Dokkumers geen winstpunten te scoren. Ook het dubbelspel van Arjan en Jan ging verloren. Een avond later in Heerenveen ging invaller Sije de Graaf mee, hij tekende voor één enkelspelzege in vijf games. Hij verloor er eentje in vijf en eentje in drie spannende games (12-10, 11-9, 13-11). Johannes Tigchelaar boekte bovendien zijn eerste zege van dit seizoen! Hij won met 11-6 in de vijfde game, zijn verliespartijen gingen beide in vier games. Het zat Jan Koster niet mee. Hij won weliswaar eenmaal (met 10-12 in de vijfde game), maar verloor tweemaal in vijf games. De ene keer met 11-9 in de vijfde en de andere keer met 13-11.

FTTC blijft in de race dankzij 6-4 winst

Het eerste team van tafeltennisvereniging FTTC is dankzij de 6-4 overwinning op Reflex uit Scheemda nog altijd volop in de strijd om promotie naar de derde divisie verwikkeld. Koploper DTK uit Klazienaveen – die een wedstrijd meer heeft gespeeld – liep niet verder uit dankzij de vier punten (4-6) die FTTC 2 zaterdag van de Klazienaveners afsnoepte.

André Hoekstra en Johan Vogelzang grepen zaterdag elk twee enkelspelzeges en Martijn van der Heide won een enkelspel, in het duel waarin Reflex zich niet zomaar gewonnen gaf: slechts twee van de tien partijen gingen over de minimale drie games, de strijd duurde in totaal bijna vijf uur. Van der Heide en Vogelzang grepen in een monsterpartij over de maximale vijf games met 14-12 in de vijfde game de zwaarbevochten zege in het dubbelspel.

FTTC 2 kreeg koploper DTK 3 uit Klazienaveen op bezoek en wist vier ranglijstpunten te behalen: 4-6. Hier was Arnold Terpstra onbetwist de grote man. Tweemaal won hij overtuigend in drie games, zijn derde zege haalde hij na 13-11 in de vijfde game binnen tegen voormalig Europa Cup-speelster Lydia Schoonewille. Sieds Tjepkema zorgde met een prima overwinning op Paul Sterken voor het vierde ranglijstpunt.

Na de monsterzege van een week eerder volgde voor FTTC 3 nu een monsterdeceptie in de tweede klasse: Bergum 2 was met 9-1 te sterk. De eindstand is geflatteerd, want zowel Rudie van der Kooy, Jan Hartkamp en Jan Bosgra speelde enkele ‘vijfsetters’. Jan Bosgra verloor bijvoorbeeld met 12-10 in de vijfde game in een prachtig duel van sterkste Bergumer Marten Polet. Jan Hartkamp redde op de valreep gelukkig de Franeker eer nog met een winstpartij.

FTTC 4 speelde in de derde klasse met 5-5 gelijk tegen het tweede team van Griffioen uit Wolvega. Zowel Arjan Zijlstra als Jan Koster wisten twee Wolvegasters te verslaan. Hun beider verliespartij was eveneens bijna gelijkwaardig: die werd door hen in de maximale vijf games verloren. De winst in het dubbelspel ging ook naar de FTTC’ers. Johannes Tigchelaar zat dichtbij zijn eerste overwinning van dit seizoen, maar na een spannende pot over vijf games moest hij aan het eind toch zijn opponent feliciteren. De wedstrijd van FTTC 5 werd uitgesteld.

FTTC 2 na klinkende zege nu op tweede stek ranglijst

De FTTC-reserves staan na de klinkende 2-8 overwinning op Argus 4 in Harkstede nu op de tweede stek in de Noordelijke eerste divisie, één puntje boven het eigen vlaggenschip. FTTC 1 kwam niet in actie, de wedstrijd tegen Ready uit Leeuwarden werd uitgesteld. Aanstaande zaterdag staat de kraker van FTTC 2 tegen koploper DTK 3 uit Klazienaveen op het programma, in de eigen Driesprong aan de Salverderweg, FTTC 1 treft daar Reflex uit Scheemda.

FTTC 2 starte voortvarend in Harkstede. De eerste vier enkelspelen en het dubbelspel werd op rij gewonnen. Uiteindelijk tekenden Sieds Tjepkema en Jan Dirk Jansma elk voor drie enkelspelzeges en Richard Heeres won eenmaal. Berend Jan Kamps en Herman Messchendorp waren te sterk voor de Riedster.

Het derde heeft zijn draai gelukkig weer helemaal gevonden in de tweede klasse en onderstreepte dat in Zwaagwesteinde met een achtklapper tegen hekkensluiter Anja 3: 2-8. De onderlinge verschillen waren minder groot dan de uitslag doet vermoeden, met vijf vijfsetters en vier viersetters. Rudie van der Kooy en Jan Bosgra wonnen elk drie enkelpartijen en Jan Hartkamp kwam eenmaal tot winst. Het achtste punt was voor het nog altijd ongeslagen dubbel van Jan Hartkamp en Rudie van der Kooy.

Het vierde ging met 8-2 onderuit tegen koploper Drachten 2. Invaller Sije de Graaf uit het vijfde team verraste iedereen door fantastisch te spelen, de eerstejaars senior gaf zijn debuut in deze klasse kleur met twee overwinningen! Jan Koster zat eenmaal heel dicht bij de zege, maar verloor die partij in drie games van telkens 13-11. Johannes Tigchelaar kon helaas niet mee in Drachtster geweld.

FTTC 5 verloor met 9-1 van Dokkum 4. Sije de Graaf redde de Franeker eer. Sije verloor eenmaal in vijf games (met 13-15 in de beslissende game) en eenmaal in vier games, in die partijen had er meer in gezeten. Het dubbelspel van Sije en Charles Hageman had geen kans tegen de geroutineerde Dokkumers. Charles en ook Jan Venema hadden in hun enkelspelen weinig kans tegen de sterke Dokkumers.

FTTC raakt ondanks winst koppositie kwijt

Ondanks een 4-6 overwinning op GTTC 3 in Groningen, zijn de tafeltennissers van FTTC 1 de koppositie in de Noordelijke eerste divisie kwijtgeraakt aan DTK 3 uit Klazienaveen dat negen punten pakte door met 9-1 van Argus 4 uit Harkstede te winnen. FTTC volgt de nieuwe koploper op één puntje.

Kopman Jan de Haan haalde de maximale score binnen in Groningen, hij wist zijn drie enkelspelen te winnen en samen met Martijn van der Heide ook het dubbelspel. Martijn van der Heide en André Hoekstra wisten het goede voorbeeld van De Haan niet te volgen, zij boekten elk één enkelspelzege. In diezelfde klasse is de wedstrijd van FTTC 2 tegen Scheemda uitgesteld naar vrijdag 30 oktober.

FTTC 3 deed het in de regionale tweede klasse uitstekend door DHWZ/Buitenpost een gelijkspel af te snoepen: 5-5. Vorig seizoen verloor FTTC 3 tweemaal van deze ploeg. Jan Bosgra was ‘man of the match’ met twee overwinningen. Jan Hartkamp en Rudie van der Kooy wonnen elk een enkelspel en samen ook het dubbelspel.

Promovendus FTTC 4 had een prima binnenkomer in de derde klasse en pakte vier punten tegen kampioenskandidaat YOS 3 uit Ysbrechtum: uitslag 4-6. Jan Koster ging sterk voorop met twee overwinningen, Arjan Zijlstra volgde met één zege. Johannes Tigchelaar wist geen enkelspel te winnen, maar samen met Arjan sloeg hij zich wel overtuigend naar de 3-1 winst in het dubbelspel.

In Leeuwarden wist vierde klasse-debutant FTTC 5 drie punten af te snoepen van Ready 6, het werd 7-3. Sije de Graaf en Jan Venema wonnen elk een enkelspel. Sije won bovendien samen met Charles Hageman het dubbelspel, wat voor Charles zijn allereerste zege op dit niveau betekende. In het enkelspel wist hij dit succes geen vervolg te geven.

Topweekend voor eerste twee teams

De eerste twee teams hebben afgelopen weekend zeer goede zaken gedaan in de Noordelijke eerste divisie. FTTC 1 is dankzij de 3-7 winst op Argus 4 in Harkstede koploper na twee wedstrijden en FTTC 2 is dankzij de 6-4 overwinning op GTTC 3 tweede op de ranglijst. Dat de acht teams in de Noordelijke eerste divisie weinig met elkaar verschillen blijkt uit het feit dat de andere wedstrijden in deze klasse in 5-5 eindigden. Dit belooft nog een zeer spannend seizoen te worden.

Bij het eerste team behaalden Jan de Haan, Martijn van der Heide en Johan Vogelzang vrijdagavond allen twee enkelspeloverwinningen in Harkstede. Jan en Martijn wonnen ook het dubbelspel. De gehaaide aanvallende verdediger Herman Messchendorp was ditmaal alle Franekers te slim af.

Het tweede team maakte er zaterdag in het eigen tafeltenniscentrum Driesprong een ware thriller van, die maar liefst vijf-en-een-half uur in beslag nam. Zes van de tien partijen waren spannende én hoogstaande vijfsetters. FTTC (Sieds Tjepkema, Richard Heeres en Jan Dirk Jansma) kwam met 0-3 achter. Sieds en Jan Dirk wonnen vervolgens het dubbelspel. Bij de tussenstand 2-4 kwamen de Franekers (gelukkig) goed los. Met een uiterste krachtsinspanning wonnen ze viermaal op rij en sleepten daarmee de zes zwaarbevochten en belangrijke punten in de wacht.

Het derde team verloor de thuiswedstrijd tegen Ready 3 met 3-7. Rudie van der Kooij en Jan Hartkamp wonnen elk een enkelspel en samen het dubbel. Invaller Arjan Zijlstra wist geen zege te boeken. De uitwedstrijd van FTTC 4 tegen Dokkum 3 werd uitgesteld, het debuut van FTTC 5 in de vierde klasse leverde een 2-8 nederlaag tegen YOS accon avm 7 uit Ysbrechtum op. Lichtpunt waren de twee zeges van seniorendebutant Sije de Graaf. De andere debutant Jan Venema wist zijn debuut niet met een zege op te luisteren. Charles Hageman bleef ook puntloos.

Drie prijswinnaars van tafeltennisspel bij Agrarische Dagen

Spelactie Franeker tafeltennisclub bij Agrarische Dagen 2009

Het tafeltennisspel op zaterdag aan het Raadhuisplein tijdens de Agrarische Dagen is een groot succes geworden, vele mensen van klein tot groot waagden tussen 10.00 en 17.00 uur een poging de zes bordjes zo snel mogelijk omver te mikken. Het precisiespel op de blauwe tafel – georganiseerd door de gewaardeerde vrijwilligers van onze tafeltennisclub – leverde drie prijswinnaars op.

Zij wisten van alle deelnemers de zes bordjes het snelst omver te krijgen. Deze drie winnaars mogen dinsdag 29 september hun verrassingsprijs ophalen bij de zaal van de tafeltennisvereniging (Tafeltenniscentrum Driesprong) aan de Salverderweg 21. Om 17.30 uur worden de prijzen aan hen overhandigd. De drie prijswinnaars zijn: Wiebren Schukken, Melanie de Vos en Stephan Joesten.

Tafeltennisspel zaterdag bij Agrarische Dagen

Aanstaande zaterdag 19 september staat FTTC met een stand én een leuk tafeltennisspel op het Raadhuisplein in Franeker, ter promotie van onze prachtige sport, tijdens het festijn van de Agrarische Dagen.  Van 10.00 tot 17.00 kan iedereen een leuk prijsje winnen met een leuk spel met een tafeltennisrobot, waarbij je moet proberen zo snel mogelijk zes bordjes omver te spelen.

Zowel voor kinderen als voor ouders is dit een prachtige mogelijkheid om op een leuke manier met de tafeltennissport – die voor alle leeftijden is – kennis te maken. Tafeltennis is een mooie technisch en tactisch uitdagende én blessurevrije sport, voor iedereen! Dus verkondig dit ook aan allen die dit nog niet weten

Seizoen start met gelijkspel

De tafeltennissers van FTTC 1 en 2 zijn het nieuwe seizoen in de Noordelijke eerste divisie zaterdag 12 september begonnen met een 5-5 gelijkspel. Voor het ambitieuze FTTC 1 betekende dit een lichte teleurstelling – er was gehoopt op een kleine overwinning – voor de routiniers van FTTC 2 een mooie opsteker.

Het resultaat van kopman Jan de Haan van FTTC 1 liet aan duidelijkheid niets te wensen over: hij won sterk spelend zijn drie enkelspelen. Samen met André Hoekstra werd in een thriller over de maximale vijf games net niet de overwinning in het dubbelspel behaald tegen de praktisch foutloze Arnold Terpstra en Sieds Tjepkema.

Hoekstra kon in het enkelspel geen potten breken tegen zowel Terpstra als Tjepkema. Tegen Richard Heeres wist de Schalsumer youngster uiterst geconcentreerd en tactisch sterk de zege te grijpen, in vier games.

Voor het vijfde punt van het eerste team werd gezorgd door Johan Vogelzang, de Sneker won van Tjepkema in vier games. Tegen zowel Heeres als Terpstra had de verdediger weinig in te brengen.

Zomerstop voorbij

Vanaf maandag 3 augustus is de zaal weer beschikbaar voor degenen die vrij willen tafeltennissen. Om 19.30 uur is de zaal, waarvan de afgelopen maand  de vloer onder handen is genomen, geopend.

Competitie-indeling noordelijke 1e divisie bekend

Op de nog steeds zeer onvolledige nieuwe website van de NTTB Noord (www.nttbnoord.nl) staat sinds kort de indeling voor de najaarscompetitie. Vooralsnog alleen voor de teams in de noordelijke divisies. Blikvanger is de openingswedstrijd in de noordelijke 1e divisie: FTTC 1 – FTTC 2. Zaterdag 12 september ontmoeten beide teams elkaar om 17.00 uur in tafeltenniscentrum De Driesprong.

FTTC’er Vogelzang wint Idefix-toernooi

Johan Vogelzang heeft zondag 7 juni het Idefix-toernooi in de stad Groningen op zijn naam geschreven, zowel in het enkelspel als in het dubbelspel. De Sneker speler van FTTC 1 won in de hoogste klasse – de gecombineerde C/D-licentie – zijn vijf enkelspelen. Michel Bols van Reflex’65 uit Hoogeveen werd tweede.

In het dubbelspel won Vogelzang samen met F-licentiespeler Justin Zeeders uit Sneek, in de competitie uitkomend voor Effect’78 uit IJlst. Ze wonnen het dubbelspel tegen twee eersteklassers van Tafeltennis Zwolle met 3-1 en verloren van het gelegenheidsdubbel Richard Roossien (GTTC) en Sander Derkx (Delta Impuls) met 2-3. Bij het tellen van de games bleek het gelegenheidsdubbel van FTTC/Effect’78 de beste papieren te hebben en daarmee was de zeer verrassende toernooizege een feit.

8 juni 2009

FTTC 1 met lege handen

tafeltennisnieuwsZaterdag 25 april speelden Assen 1 en FTTC 1 om het kampioenschap in de noordelijke 1e divisie. De Franekers hadden minimaal een 7-3 zege nodig om de titel te kunnen binnenslepen. Na een 2-1 voorsprong gaven ze het cruciale dubbel echter uit handen. En nadat Johan Vogelzang, na een 2-0 voorsprong in games, op 3-3 werd verslagen, konden de Assenaren de terugkeer naar de landelijke 3e divisie vieren. Het werd in Assen uiteindelijk 5-5. FTTC-kopman Jan de Haan maakte indruk door al zijn enkelspelen overtuigend te winnen.

Komend seizoen treft FTTC 1 FTTC 2 in de noordelijke 1e divisie, want de Franeker reserves werden vorige week al met overmacht kampioen in de noordelijke 2e divisie. Zaterdag versloeg FTTC 2 in een wedstrijd die nergens meer om ging het reeds gedegradeerde Assen 2. In de Drentse hoofdstad werd het 7-3. Sieds Tjepkema en Richard Heeres bleven beiden in enkel- en dubbelspel ongeslagen. Invaller Jan Bosgra zat eenmaal dicht bij winst, maar moest driemaal de tegenstanders feliciteren.

In de regionale 2e klasse besloot FTTC 3 het voorjaarsseizoen met een 5-5 gelijkspel tegen YOS 2. Er was tweemaal winst voor Jan Hartkamp en Rudie van der Kooij en eenmaal voor Jan Bosgra. In de regionale 4e klasse won FTTC 4 donderdagavond in eigen huis met 7-3 van YOS 7, met de ongeslagen Arjan Zijlstra in de hoofdrol. Verrassend genoeg bleek deze uitslag voldoende te zijn voor de kampioenstitel. Koploper YOS 8 verzuimde namelijk door de laatste wedstrijd met 7-3 te verliezen. In de najaarscompetitie zal FTTC 4 uitkomen in de regionale 3e klasse.

Het eerste jeugdteam van FTTC won zaterdag thuis met 6-4 van Flecke/Mepta 1 uit Joure. Een prima uitslag, omdat de Franekers hun geblesseerde teamgenoot Jeroen van der Horst moesten missen. Sije de Graaf, het hele seizoen al goed op dreef, won al zijn enkelpartijen en samen met Jan Venema ook de dubbel. Jan was tweemaal succesvol in het enkelspel. De tweede plaats in de noordelijke 2e klasse was dit seizoen het hoogst haalbare voor FTTC 1.

26 april

Tik voor FTTC 1 en titel voor FTTC 2

Vrijdag 17 april trad koploper FTTC 1 in Scheemda aan tegen Reflex 1. Naar verwachting werd het een lastige wedstrijd. Voor het eerst dit seizoen bleef de teller steken op vijf punten en werd kopman Jan de Haan verslagen. Het gelijkspel betekent een gevoelige tik, want rivaal Assen 1 won met liefst 9-1 van Emmen 1. Zaterdag vindt in de Drentse hoofdstad de alles beslissende ontmoeting tussen Assen 1 en FTTC 1 plaats, de wedstrijd om het kampioenschap in de noordelijke 1e divisie. In Scheemda wonnen Jan de Haan en Martijn van der Heide beiden tweemaal en Johan Vogelzang eenmaal.

FTTC 2 speelt diezelfde dag tegen Assen 2. Een wedstrijd die slechts voor de statistieken nog van belang is, want de Franekers werden afgelopen zaterdag al overtuigend kampioen in de noordelijke 2e divisie. Daarvoor waren tegen DKT’70 4 uit Klazienaveen slechts drie punten nodig. Nadat het dubbelspel het derde punt had opgeleverd, konden Jan Dirk Jansma, Sieds Tjepkema en Richard Heeres de champagnefles aanbreken. Ondanks de bubbels behaalde FTTC 2 een 7-3 zege. Alle drie Franekers verloren van de sterk spelende Annibal Lopez. Komend seizoen keert FTTC 2 terug in de noordelijke 1e divisie.

In de regionale 2e klasse wist FTTC 3 na een reeks troosteloze nederlagen weer eens te winnen. Drachten 2 werd met 6-4 verslagen. Rudie van der Kooij en Jan Hartkamp wonnen beiden twee enkelspelen en samen de dubbel. Jan Bosgra zorgde voor het zesde punt. FTTC 3 is zeker van de vijfde plaats, maar het hangt van de genade van de competitieleider af of ze al dan niet degraderen. Donderdagavond speelt FTTC 3 thuis tegen YOS 2. FTTC 4 (4e klasse) ontmoet dan YOS 7.

In eigen huis versloeg het eerste jeugdteam van FTTC Effect’78/YOS 2. Dankzij deze overwinning behoudt FTTC 1 een kleine kans op het behalen van de kampioenstitel in de noordelijke 2e klasse. Sije de Graaf was zaterdag andermaal oppermachtig en bleef ongeslagen. Komend weekend wacht FTTC 1 de laatste wedstrijd. Tegenstander is dan Flecke/Mepta 1.

18 april

FTTC 1 opnieuw koploper

Zaterdag 11 april maakte FTTC 1 een bliksemstart in de promotiegroep van de noordelijke 1e divisie. Door Emmen 1 in eigen huis met 9-1 op te rollen namen de Franekers de koppositie over van Assen 1, dat afgelopen weekend niet in actie kwam. Jan de Haan was wederom een klasse apart, maar ook André Hoekstra speelde sterk en bleef eveneens in enkel- en dubbelspel ongeslagen. Johan Vogelzang zorgde voor de overige twee punten. Vrijdag wacht FTTC 1 de tweede wedstrijd (uit), tegenstander is dan Reflex 1 uit Scheemda.

In de noordelijke 2e divisie liet lijstaanvoerder FTTC 2 er in de topper tegen Bergum 1 geen misverstand over bestaan welk team dit seizoen kampioen wordt. De Wâldpiken werden met liefst 8-2 het bos in gestuurd. Met nog twee wedstrijden te gaan hikken ze tegen een zeldzaam ruime achterstand van zeventien punten aan. Arnold Terpstra en Richard Heeres wonnen al hun enkels, Reimer Bosma één (en het dubbelspel met Arnold). Zaterdag heeft FTTC 2 in Klazienaveen aan drie punten genoeg om kampioen te worden en te promoveren naar de noordelijke 1e divisie.

FTTC 3 blijft ploeteren in de regionale 2e klasse. Donderdag verloor het tobteam met 8-2 van Buitenpost 3. Rudie van der Kooij won één enkel en samen met Jan Hartkamp het dubbelspel. De degradatiezorgen nemen vaste vorm aan. In de regionale 4e klasse bewees FTTC 4 zichzelf geen goede dienst door de topper tegen YOS 8 met 6-4 te verliezen. Kampioen worden zit er door dit tegenvallende resultaat waarschijnlijk niet meer in.

Beter verging het het eerste jeugdteam. In eigen huis werd TTVA 3 uit Appelscha eenvoudig met 8-2 opzij gezet. Een knappe prestatie, waarmee de Franekers bewezen over de nodige veerkracht te beschikken. Vorige week namelijk werd nog met 8-2 verloren van de naaste concurrent. Sije de Graaf en Jan Venema bleven ongeslagen. Jeroen van der Horst had pech door tweemaal een vijfsetter nipt te verliezen. Hij zorgde wel voor het achtste punt.

12 april

Averij voor FTTC 1

In tafeltenniscentrum De Driesprong boekten de heren van FTTC 1 zaterdag 4 april de zevende zege op rij. Reflex’65 1 werd met 6-4 terug naar Hoogeveen gestuurd. Er had echter meer in gezeten voor de Franekers, die inmiddels twee punten achterstand hebben op koploper Assen 1. Jan de Haan bleef opnieuw ongeslagen, Martijn van der Heide en André Hoekstra wonnen beiden eenmaal. Ook de dubbel was een prooi voor de klokkendieven. Komende zaterdag staat de eerste wedstrijd in de promotiegroep van de noordelijke 1e divisie op de agenda. Emmen 1 is dan vanaf 17.00 uur de tegenstander.

Eén divisie lager liet FTTC 2 opnieuw een klinkende overwinning bijtekenen. In eigen huis bleek het Groninger GTTC 4 een maatje te klein voor de koploper in de noordelijke 2e divisie. Het werd 8-2 dankzij overwinningen van Jan Dirk Jansma (3), Sieds Tjepkema (2) en Richard Heeres (2). En ook in het dubbelspel waren de Franekers de sterksten. Met nog drie wedstrijden voor de boeg is de voorsprong op enig overgebleven rivaal Bergum 1, de tegenstander van aanstaande zaterdag, opgelopen tot maar liefst elf punten. De kampioenstitel en de promotie naar de noordelijke 1e divisie lijken FTTC 2 niet meer te kunnen ontglippen.

Twee trapjes lager worstelde FTTC 3 in de uitwedstrijd tegen Dokkum 2 vooral met zichzelf. De Franekers zijn de vormcrisis duidelijk nog niet te boven en werden wederom getrakteerd op een mokerslag: 9-1. Alleen de dubbel van Jan Hartkamp en Rudie van der Kooij werd verzilverd. Door de tegenvallende uitslagen van de afgelopen weken is FTTC 3 afgezakt tot in de kelder van de regionale 2e klasse. Lijfsbehoud staat nu voorop.

In Leeuwarden zette koploper FTTC 4 Ready 5 donderdagavond met 6-4 aan de kant. Ditmaal was het niet kopman Jan Koster die zijn team de weg wees, hij was namelijk maar één keer succesvol in het enkelspel. Routinier Johannes Tigchelaar bleek echter niet te vermurwen en deed de tegenstanders driemaal in het stof bijten. Arjan Zijlstra liet met twee overwinningen zien een nuttige kracht voor dit team te zijn. FTTC 4 blijft in de regionale 4e klasse meedoen om het kampioenschap.

Het eerste jeugdteam van FTTC, koploper in de noordelijke 2e klasse, beleefde tegen naaste concurrent Actief 2 een inktzwarte dag. In Eelde liet alleen Sije de Graaf zien uit het juiste hout te zijn gesneden. Hij won twee van zijn drie enkels. Jan Venema en Jeroen van der Horst leverden een wanprestatie, waardoor FTTC 1 met een 8-2 nederlaag huiswaarts keerden. Dat terwijl drie weken geleden thuis nog met 7-3 van de Groningers werd gewonnen. Met een achterstand van vijf punten op Actief 2 en nog drie wedstrijden te gaan moeten de jeugdige Franekers alles uit de kast halen om nog kans te maken op de titel.

4 april

FTTC blijft winnen

Dankzij een 8-2 overwinning uit tegen GTTC 3 blijft FTTC 1 in de race voor het kampioenschap in de Noordelijke 1e divisie. Jan de Haan en Johan Vogelzang bleven in Groningen ongeslagen, André Hoekstra won eenmaal. En ook de dubbel verzilverden de Franekers.  Zaterdag speelt FTTC 1 thuis tegen Reflex’65 1 uit Hoogeveen.

FTTC 2 boekte wederom een zege en blijft daardoor ruim aan kop gaan in de Noordelijke 2e divisie. Ditmaal werd met 8-2 van Dokkum 1 gewonnen. Reimer Bosma en Sieds Tjepkema bleven in enkel- en dubbelspel ongeslagen, Richard Heeres blijft tobben met zijn vorm en liet twee steekjes vallen. Zaterdag wacht de thuiswedstrijd tegen GTTC 4.

In de regionale 2e klasse kreeg FTTC 3 een flinke dreun te verwerken. Het verloor thuis met 10-0 van Bergum 2. Daardoor dreigen de Franekers in zwaar weer terecht te komen. FTTC 4 won in de 4e klasse met 8-2 van Bergum 3. Grote man aan Franeker zijde was Jan Koster, die alles wist te winnen.

De jeugd van FTTC 1 blijft het prima doen in de Noordelijke 2e klasse. Zaterdag versloeg het team in tafeltenniscentrum de Driesprong TTV Assen 3 met 7-3. Sije de Graaf bewees opnieuw zijn grote waarde voor dit team door zowel in enkel- als dubbelspel te zegevieren. Jan Venema (2) en Jeroen van der Horst (1) zorgden voor de overige punten.

28 maart

FTTC wint kraker tegen Assen

tafeltennisnieuwsZaterdag vond in tafeltenniscentrum de Driesprong de kraker in de noordelijke 1e divisie plaats. Koploper FTTC 1 ontmoette er Assen 1, de meest gevreesde concurrent voor de kampioenstitel. De heren maakten er een fraai schouwspel van, dat de nog steeds ongeslagen kopman Jan de Haan na een hoogstaande slotpartij tegen Jan Meppelink in het voordeel van de Franekers besliste: 6-4. Verdediger Johan Vogelzang verraste de tegenstanders uit Assen tweemaal, terwijl Martijn van der Heide en Jan de Haan samen de dubbel wonnen.

fttczat21maart2009-9fttc1dubbel2Dankzij deze welkome overwinning staat FTTC 1 inmiddels drie punten los van Assen 1. Emmen 1 gaat nu met twee punten voorsprong aan de leiding in de noordelijke 1e divisie, maar dit team heeft een wedstrijd meer gespeeld dan de Franekers. Komende zaterdag gaat FTTC 1 op bezoek bij het Groninger GTTC 3.

In de noordelijke 2e divisie haalde koploper FTTC 2 tegen hekkensluiter Assen 2 opnieuw fors uit. Na in de vorige twee thuiswedstrijden twee keer met 10-0 te hebben gewonnen, boekten de Franekers zaterdag bijna probleemloos een 9-1 zege.

fttczat21maart2009-3Dankzij een brede selectie verscheen FTTC 2 ditmaal in nagenoeg een compleet nieuwe formatie achter de tafel. Reimer Bosma, Richard Heeres en Jan Dirk Jansma deden niet voor elkaar onder en wonnen allen drie enkelpartijen. Alleen de dubbel ging de mist in. Door deze zege heeft FTTC 2 op de helft van de competitie ten opzichte van rivaal Bergum 1 al een gat geslagen van negen punten. Vrijdag wacht de Franekers de uitwedstrijd tegen Dokkum 1.

Vrijdagavond kwam FTTC 3 tegen het Ysbrechtumer YOS 2 niet verder dan een 5-5 gelijkspel. Rudie van der Kooij en Jan Hartkamp namen de volledige puntenproductie voor hun rekening. Beiden wonnen twee enkelpartijen en samen de dubbel. Voor Jan Bosgra waren de druiven zuur: hij kwam niet tot scoren. Door dit resultaat blijft FTTC 3 hangen in de middenmoot van de regionale 2e klasse, met nog steeds vier punten voorsprong op naaste belager YOS 2. Van degradatiezorgen is echter geen sprake.

FTTC 4, de nummer twee in de regionale 4e klasse, beleefde een rampzalige vrijdagavond. In Ysbrechtum verloor dit geroutineerde team met 8-2 van laagvlieger YOS 7. Alleen Jan Koster was bij machte om de Ysbrechtumers punten af te snoepen. Hij won twee enkelpartijen. Johannes Tigchelaar had zijn dag niet en kwam, evenals teamgenoot Charles Hageman, niet tot winst. FTTC 4 moet vanwege deze uitglijder in de tweede helft van de competitie waken voor degradatie.

Beter verging het het eerste jeugdteam van FTTC. De trotse koploper in de noordelijke 2e klasse gaf Flecke/Mepta 1 zaterdag een open doekje. In Joure werd het 7-3 voor FTTC 1. Daarmee herstelden de Franekers zich van de forse nederlaag van een week geleden. Aanvoerder Sije de Graaf maakte met sterk spel veel indruk en bleef ongeslagen in dubbel- en enkelspel. Jan Venema (2) en Jeroen van der Horst (1) volgden in het spoor van hun kopman en stelden de overwinning veilig.

22 maartKoppositie voor FTTC

tafeltennisnieuwsMet een 7-3 thuiszege op DTK’70 3 uit Klazienaveen veroverde FTTC 1 zaterdag de koppositie in de noordelijke 1e divisie. Jan de Haan bewees zijn team wederom een goede dienst door in enkel- én dubbelspel niet te buigen voor de tegenstander. Dubbelpartner Martijn van der Heide (2) en André Hoekstra  (1) completeerden de zevenklapper. Komende zaterdag wacht de Franekers de thuiswedstrijd tegen het vorig seizoen uit de landelijke 3e divisie gedegradeerde Assen 1. De Assenaren zijn naar verwachting de grootste concurrent van FTTC 1.

FTTC 2 doet het in de noordelijke 2e divisie zo mogelijk nog beter. Voor de tweede keer dit seizoen boekten de FTTC-reserves een 10-0 overwinning. Ditmaal was DTK’70 4 het slachtoffer van de Franeker dadendrang. Arnold Terpstra, Reimer Bosma en Sieds Tjepkema zagen dankzij hun royale zege de voorsprong op rivaal Bergum 1 oplopen tot maar liefst zeven punten. Koploper FTTC 2 ontvangt zaterdag Assen 2.

In de regionale 2e klasse maakte FTTC 3 het FTTC-feest compleet door Drachten 2 met 9-1 naar huis te sturen. Rudie van der Kooij en Jan Hartkamp bleven in enkel- en dubbelspel ongeslagen. Jan Bosgra was ongelukkig in zijn eerste enkelpartij, die hij nipt in vijf games verloor. FTTC 3 bevindt zich dankzij dit fraaie resultaat in de veilige middenmoot.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *