FK 2014: Interview met FTTC-speler Rudie van der Kooij

Rudie van der Kooij met Sieds Tjepkema van FTTC
Nog een hoogtepunt voor Rudie van der Kooij (rechts): FTTC-clubkampioen in de B-klasse in 2012. Samen op de foto met A-kampioen Sieds Tjepkema.

De 46-jarige Rudie van der Kooij is regerend Fries kampioen tafeltennis in de F-licentie. In de enkelfinale van de FK tafeltennis in Dokkum versloeg de voor FTTC spelende Leeuwarder Uilke Komrij van Drachten in vijf games.

In januari 2014 zal hij in Franeker zijn Friese titel verdedigen. Aan zelfvertrouwen ontbreekt het de rolstoeltafeltennisser niet: “Ik weet dat ik van iedereen kan winnen. Althans, ik heb van iedereen wel eens gewonnen, dus waarom verliezen als je kúnt winnen?”

Van der Kooij kwam als 10-jarige in aanraking met tafeltennis toen hij revalideerde in revalidatiecentrum Lyndenstein in Beetsterzwaag. Het duurde vervolgens nog jaren voordat hij besefte met het tafeltennisvirus besmet te zijn.

Hij begon competitie te spelen bij TTV Utingeradeel in Akkrum en kwam via DOV Leeuwarden uiteindelijk – dankzij Franekers Arnold Terpstra en trainer Willem de Vries – terecht bij de Franeker tafeltennisclub. FTTC noemt hij een topclubje: “Bij FTTC wil iedereen met je spelen, of je nu goed of slecht bent. Het is er altijd gezellig.” Lachend vervolgt hij: “En ik ben bij FTTC niet de beste van de club, dus ik voel altijd de uitdaging om dat ooit nog te worden.”

Van der Kooij beleefde als rolstoeltafeltennisser verschillende finest moments. Hij kan lopen, maar speelt in een rolstoel omdat het risico op botbreuken dan kleiner is. Een van zijn hoogtepunten was zijn deelname aan de Paralympics in Barcelona (1992). Toch ziet hij ook zijn vele Friese dubbelspeltitels en zijn vorig jaar veroverde enkelspeltitel als de kersen op zijn tafeltennistaart.

Volgens zijn vrouw Corine verandert hij vlak voor een wedstrijd in de Hulk. De blik in zijn ogen verraadt dan zijn oersterke overwinningsdrift. Deelnemers aan de Friese regiokampioenschappen in Franeker zijn dus gewaarschuwd: rijd Van der Kooij op zaterdag 25 januari 2014 níét in de wielen…

Tekst: Richard Heeres (http://www.teksttalenten.nl)

Posthumus Draaierij (Burgwerd): sponsor van de FK tafeltennis in Franeker

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *