FK 2014: Interview met tafeltennisicoon Frans van den Berg (Ready)

Harry (links) en Frans van den Berg (rechts) dubbelen voor Ready 1 in de noordelijke 1e divisie.

Frans van den Berg is telg van een bekende tafeltennisfamilie. De 40-jarige Leeuwarder is de afgelopen jaren geplaagd door fysieke problemen. Een maand geleden maakte hij zijn rentree in de competitie. Samen met onder anderen vader Harry komt hij voor Ready 1 uit in de noordelijke 1e divisie. Na vier wedstrijdronden is duidelijk dat handhaving dit seizoen het hoogst haalbare zal zijn.

Toen hij nog topfit was, reeg Frans de Friese enkelspeltitels aaneen. Hij is de tel kwijtgeraakt. “Hoeveel titels je precies hebt gewonnen, houd je uiteindelijk niet meer bij als je vaker wint. Ik schat dat ik bij de jeugd vijf of zes keer Fries kampioen ben geweest. Bij de senioren zal ik even vaak algemeen Fries kampioen zijn geweest.”

Met zijn ijzersterke backhand was en is linkspoot Frans een geduchte tegenstander. Bij de jeugd schopte hij het tot de kampioenspoule, waarin hij met Rouke Bosma en Frans Derkx het eerste team van FTTC vormde. Samen met Jan Dirk Jansma en Rouke Bosma bereikte hij bij de senioren de landelijke 1e divisie. Voor zover bekend het hoogste niveau waarop een Fries competitieteam ooit heeft gespeeld. Frans kijkt met een goed gevoel terug op die tijd: “Het was een geweldige periode. Jammer dat het niet langer heeft mogen duren. We hebben zoveel gelachen.”

In 2006 kwam sportief de klad erin. Frans stopte met tafeltennis nadat hij een ontsteking in de pezen van zijn handen en voeten kreeg. Hevige pijn was het gevolg. Het was niet langer verantwoord om te sporten. Een korte rentree in 2009 liep op een teleurstelling uit. Nog steeds voelde Frans veel pijn als hij speelde. “Het voelde als lopen op een spijkerbed met te weinig spijkers.”

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Frans miste de tafeltennissport. Dit jaar pakte hij het batje weer op. Tijdens de eerste trainingen was hij al na een halfuur total loss. “De vraag was: hoe houdt mijn lichaam zich? Intussen werd ik gepolst voor Ready 1. Mijn lijf hield zich gelukkig sterk, daarom heb ik besloten deel te nemen aan de najaarscompetitie. Het was even wennen om weer wedstrijden te spelen, maar het gaat nu steeds beter.”

FransFrans staat momenteel op een winstpercentage van 58%. Van zijn twaalf enkels verloor hij er slechts vijf, en niet tegen de minste spelers. Toch tempert Frans al te hooggespannen verwachtingen. “Ik zie dit als een kadootje. Ik ben weer bezig met mijn passie. Een emotionele weg is het wel. Tafeltennis heeft altijd een grote rol gespeeld in mijn leven. Net als muziek overigens. Dus ja, toen het moment daar was… Competitie… Trillend als een rietje en met gezonde spanning kan ik weer tegen die bal meppen.”

De kans is klein dat Frans op 25 januari 2014 deelneemt aan de Friese regiokampioenschappen tafeltennis in Franeker. “Lichamelijk gezien is het risico op pijn of blessures te groot. Bovendien vind ik mezelf nog niet goed en fit genoeg. De angst dat het opnieuw fout kan gaan, is erg groot. Ik ben gewoon blij dat ik weer kan tafeltennissen. Dat is vooralsnog het belangrijkste.”

Lees de reacties op dit artikel

Tekst: Richard Heeres (http://www.teksttalenten.nl).

Foto’s met dank aan de Facebookpagina van TTV Ready.

1 gedachte over “FK 2014: Interview met tafeltennisicoon Frans van den Berg (Ready)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *